Tóni

Tóni

Hősünk a Magyar Népköztársaság történetének legelején, az első 5 éves terv életbelépésekor született Mohácson, jórészt Villányban és környékén nőtt fel, a pécsi Állami Nagy Lajos gimnáziumban érettségizett és aztán a POTE Általános orvosi karán végzett. Azon melegében az egyetem Fül-orr-gége Klinikájára került és ott dolgozott 1991-ig, lassan felfelé araszolva a ranglétrán egészen a docensig.

Még az egyetem alatt megnősült, két gyermekük született. Szóval majdnem minden úgy alakult, mint a mesében.

Így érte el a rendszerváltásnak nevezett fordulat és a derék doktor azonnal rájött, hogy innentől mások lesznek a szabályok. Sajnos, mint orvosnak nem sok lehetősége volt, hogy a privatizációnak nevezett osztozkodásban öreg napjaira valami kis működő vagyonkát hasíthasson ki magának a közösből. Aztán úgy hitte, hogy az előző társadalom-építési kísérlet sem miatta lett sikertelen, ezért úgy döntött, hogy tovább már nem kísérletezik, most inkább beleül a készbe és elmegy oda, ahol a kapitalizmus már működik: megpályázott egy főorvosi állást az ausztriai Steyrben.

24 évig dolgozott a kórházban, ami jelentős dolog még történt az életében, hogy elvált az első nejétől és elvette egyik munkatársát. Kezdetben amikor csak tehette, Magyarországon lógott, nem csak azért mert itt él az anyukája, a lánya a két unokával, meg a húga, meg annak a családja, meg a barátok, hanem, mert egyszerűen szeretett ott lenni. Aztán lassan ez is megváltozot, mert ugyan mindig Magyarország lesz a hazája, de már Ausztriában van otthon.

A 65. szülinapja után nyugállományba helyezték, azóta az osztrák kisnyugdíjasok életét éli.

Amióta az anyagiak megengedik, utazgat egy kicsit és lám kiderült, hogy ő nem csak Magyarországon érzi jól magát, hanem majdnem mindenütt a világban. Azt is mondhatnánk, hogy szeret utazni. Mivel nagyhajós karrierje tehetség hiányában véget ért, eladta a hajóját és egyebeit és a pénzt egy lakóautóba és egy K1-es katamaránba fektette, amivel Európában utazgat a szélrózsa minden irányába. Ha meg messzebbre visz az útja, akkor persze repül. És hogy akik nem tudnak velük utazni (pedig ezt tényleg mindennél jobban szeretné) is valami kis részt kapjanak a kalandjaikból, utazásairól naplót ír, amit ezen a weboldalon tesz közzé.